تمام قطعات موتور ژنراتور دیزلی در یک ماشین الکتریکی ترکیب شده که با گرفتن انرژی مکانیکی برای تبدیل آن به انرژی الکتریکی کار می کند. بر خلاف آنچه بسیاری تصورمی کنند، در این دستگاه واقعا برقی تولید نمی شود. عملکرد یک موتور ژنراتور دیزلی بر اساس تئوری القای الکترومغناطیسی مایکل فارادی است. در ادامه زمانیکه در مورد قطعات مختلف موتور ژنراتور دیزلی صحبت می کنیم، این عملکرد را توضیح خواهیم داد.
انواع ژنراتور
انواع مختلفی از ژنراتورها وجود دارد، از جمله:
-
· ژنراتورهای بنزینی،
-
· ژنراتورهای قابل حمل،
-
· ژنراتورهای اینورتر،
-
· ژنراتورهای خانگی
-
· ژنراتور دیزل
موتور ژنراتور دیزلی چگونه کار می کند؟
موتورهای ژنراتور دیزلی و اجزای آن، انرژی سوخت را به انرژی الکتریکی تبدیل می کنند تا برق مورد نیاز را تأمین کنند. موتورهای ژنراتور دیزلی به طور مداوم یا در حالت آماده به کار برای کاربران مختلف مانند خانه ها، مدارس، بیمارستان ها و مراکز صنعتی برق تولید می کنند.
آنها می توانند آنقدر کوچک باشند که به راحتی حمل شوند یا به اندازه ای بزرگ باشند که در زیرزمین خانه ها یا واحدهای صنعتی جای بگیرند. اندازه موتور ژنراتور دیزلی از این جهت مهم است که مستقیماً با میزان انرژی الکتریکی تولید شده متناسب است. این بدان معنی است که اگر قدرت خروجی مورد نظر بیشتر باشد، اندازه موتور بزرگتر خواهد بود.
اجزا اصلی ژنراتور دیزلی و نحوه کار آنها
دینام
دینام وظیفه تولید برق را برعهده دارد و از بسیاری از قطعات پیچیده تشکیل شده است، اما یکی از مهمترین اجزای آن روتور است که شامل یک شافت می شود.
روتور، با انرژی مکانیکی تأمین شده توسط موتور و چندین آهن ربای دائمی که در اطراف آن نصب شده می چرخد و یک میدان مغناطیسی ایجاد می کند. این میدان مغناطیسی به طور مداوم در اطراف یکی دیگر از اجزای مهم دینام یعنی استاتور می چرخد.
درحقیقت دینام، مجموعه ای از هادی های الکتریکی مختلف است که محکم به دور یک هسته آهنی پیچیده شده است. اصل القای الکترومغناطیسی بیان می کند که اگر یک رسانای الکتریکی ثابت بماند و یک میدان مغناطیسی به دور آن بچرخد، جریان الکتریکی ایجاد می شود.
به طور خلاصه، دینام از انرژی مکانیکی تولید شده توسط موتور ژنراتور دیزلی برای هدایت روتور و ایجاد یک میدان مغناطیسی استفاده می کند. حرکت در اطراف استاتور جریان متناوب ایجاد می کند.
مخزن سوخت
مهم ترین جز موتورهای ژنراتور دیزلی، مخزن سوخت است. سیستم سوخت به طور کلی از یک مخزن سوخت تشکیل شده است که لوله ای آن را به موتور متصل می کند. مخزن سوخت می تواند به به موتور ژنراتور دیزلی متصل باشد و یا به طور جداگانه، سوخت را برای آن تامین کند. به طور معمول یک مخزن سوخت میتواند برای کار کردن دستگاه در حدود 5 تا 7 ساعت توان و ظرفیت داشته باشد. محل قرار گیری مخزن سوخت درژنراتورهای کوچک یا مینی ژنراتور در قسمت بالای قاب قرار گرفته و در رابطه با ژنراتورهای صنعتی، به کاتالوگ مربوطه محصول باید مراجعه کنید.
اجزای موتور ژنراتورهای دیزلی , که دارای سیستمهای سوخت مشترک هستتند:
لوله مخزن سوخت:
• لوله ای از مخزن سوخت به موتور متصل است .
لوله تهویه مخزن سوخت:
• مخزن سوخت باید دارای یک لوله تهویه باشد تا در زمان تخلیه مخزن یا پرکردن مخزن سوخت دیزل ژنراتور ها , از فشار و خلاء جلوگیری کند.
سریز مخزن سوخت:
• سرزیر، از مخزن سوخت به لوله تخلیه متصل میباشد, تا هرگونه سرریزی در حین پر کردن مجدد مخزن باعث نشت مایع روی مجموعه ژنراتور نشود.
پمپ سوخت:
• پمپ سبب انتقال سوخت از مخزن اصلی ژنراتور به طرف مخزن مورد استفاده روزانه پمپ میشود..
فیلتر سوخت:
• کار این فیلتر جدا کردن مواد خار جی و همچنین آب از سوخت میباشد.
انژکتور سوخت:
• کار انژکتوراین است که , سوخت ژنراتور را با فشار و به شکل پاشیده شده به محفظه احتراق وارد مکند.
تنظیم کننده ولتاژ
بخش دیگری از اجزای موتور های ژنراتور دیزلی، تنظیم کننده ولتاژ است. تنظیم کننده ولتاژ پیچیده ترین جز یک ژنراتور الکتریکی است. این قسمت دارای یک هدف اصلی است، که تنظیم ولتاژ خروجی است.در واقع، این قطعه، تضمین می کند که موتور ژنراتور دیزلی با ولتاژ ثابت مناسب تولید برق می کند.
در غیاب تنظیم کننده ولتاژ، بسته به دور موتور، نوسانات شدیدی رخ می دهد. دستگاه های الکتریکی که ما در منزل یا محل کار از آنها استفاده می کنیم نمی توانند چنین منبع تغذیه ناپایداری را کنترل کنند. بنابراین، هدف از استفاده از این قطعه تولید یک جریان برق پایدار و یکنواخت است که آسیبی به دستگاه های الکتریکی وارد نکند.
سیستم خنک کننده
یکی دیگر از اجزای موتور های ژنراتور دیزلی سیستم خنک کننده است. مسئولیت سیستم خنک کننده جلوگیری از گرم شدن بیش از حد ژنراتور است. مایع خنک کننده در ژنراتور آزاد می شود، که باعث خنثی کردن تمام انرژی گرمایی اضافی موتور و دینام می شود. سپس مایع خنک کننده تمام این گرما را از طریق مبدل حرارتی می گیرد و آن را خارج از ژنراتور تخلیه می کند.
سیستم اگزور
سیستم اگزوز موتور ژنراتور دیزلی مانند اگزوز ماشین کار می کند که گازهای تولید شده توسط موتور دیزل را گرفته، از طریق سیستم لوله کشی وارد آنها می کند و آنها را از Genset خارج می کند.
قطعات کنترل کننده موتور ژنراتور دیزلی
قطعات کنترل کننده موتور ژنراتور دیزلی شامل قطعات مختلفی از جمله دکمه شروع، یک سوئیچ فرکانس، یک نشانگر سوخت موتور، نشانگر درجه حرارت مایع خنک کننده و موارد دیگر می شود که کاربر را قادر می سازد، کارهای مختلفی انجام دهد یا داده های خاصی را بررسی و کنترل کند. برای کنترل و نظارت بر اجرای عملکرد موتور ژنراتور دیزلی معمولا از کنترل پنل استفاده می شود.
قاب ژنراتور
هر موتور ژنراتور دیزلی باید به طریقی نگه داشته شود و این قاب اصلی مجموعه است که آن را نگه می دارد و در حقیقت، کل ژنراتور را در خود جای داده است. تمام اجزای مختلف موتور ژنراتور دیزلی در این قاب محافظ قرار می گیرند که برای جلوگیری از آسیب، ضد آب است .
موتور ژنراتور
موتور ژنراتور منبع انرژی مکانیکی ورودی به دیزل ژنراتور می باشد.
مقدار قدرت موتور دیزلی به طور مستقیم هماهنگ با حداکثر توان خروجی دیزل ژنراتور می تواند کوپله کاری شود. عوامل بسیار وجود دارد که باید در ذهن داشته باشیم تا یتوانید یک موتور دیزلی مناسب را برای دیزل ژنراتور خود انتخاب نماییم.
نتیجه گیری
شما با نحوه کارکرد موتورهای ژنراتور دیزلی و کلیه اجزای موتورهای ژنراتور دیزلی آشنا شدید. به طور خلاصه، موتور ژنراتور دیزلی انرژی مکانیکی دینام را تأمین می کند که در حضور میدان مغناطیسی و القای الکترومغناطیسی به یک جریان الکتریکی تبدیل می شود و برق واحدهای مسکونی، اداری یا صنعتی را تامین می کند.